Bezár
Házi rebarbara lekvár bodzával és sárgabarackkal

Házi rebarbara lekvár bodzával és sárgabarackkal

Ha valami igazán különlegesre és nosztalgikusra vágytok, próbáljátok ki a rebarbarás, sárgabarackos és bodzás lekvárt. A rebarbara enyhe savanykássága, a barack édessége és a bodza virágos illata ellenállhatatlan párosítás. Tökéletes kenyérre, croissantra vagy akár joghurtba.

Hozzávalók:

  • 1,2 kg megtisztított, felkockázott rebarbara
  • 500 g érett sárgabarack (kimagozva, darabolva)
  • 10–15 bodzavirág
  • 1 kg 2:1 arányú dzsemcukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. A rebarbarát és a sárgabarackot tedd egy nagy lábasba, add hozzá a citromlevet, majd keverd össze.
  2. A bodzavirágokat tekerd gézbe vagy tedd teatojásba, hogy később könnyen eltávolíthatóak legyenek. Tedd a lábasba.
  3. Szórd rá a dzsemcukrot, keverd el és hagyd állni kb. 30 percig, hogy levet engedjen.
  4. Forrald fel, és kevergetve főzd 4–5 percig. A keletkező habot szedd le.
  5. Vedd ki a bodzavirágokat, csinálj zselépróbát, és ha megfelelő, töltsd sterilizált üvegekbe.
  6. Zárd le, fordítsd fejjel lefelé 5 percre, majd vissza és hagyd kihűlni.

Tipp:

Remek süteményekbe, sajttortára vagy akár ajándéknak is. Ha szeretnéd különlegesebbé tenni, a főzés végén keverj hozzá egy marék szár nélküli fehér bodzavirágot – hiszen a szem is eszik. :)

Akár -50 % kedvezmény a méhviaszos kendőkre és tasakokra. Segítsenek kiüríteni a raktárunkat – új helyre költözünk!