
Nagymama bodzaszörpje mentával és citromfűvel
A nagymama receptjeinek megvan a maga varázsa – nemcsak illatosak, hanem gyerekkori és nyári emlékeket is őriznek. Ezek közül az egyik, amit érdemes felírni, a házi bodzaszörp mentával és citromfűvel. Finom, frissítő és tartósítószer-mentes.
Hozzávalók:
- 30–40 nagy bodzavirág (délelőtt szedve a legillatosabb)
- 2 liter víz
- 1,5 kg nádcukor
- 2 bio citrom
- 1 marék friss menta
- 1 marék friss citromfű
- 40 g citromsav
Elkészítés:
- Forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk kicsit hűlni, és öntsük a megmosott bodzavirágokra. Adjuk hozzá a felkarikázott citromokat, mentát és citromfüvet.
- Hagyjuk állni 24–48 órát hűvös helyen (ne közvetlen napfényen), időnként keverjük meg.
- Szűrjük le a folyadékot gézlapon vagy finom szűrőn, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat.
- Melegítsük lassan, kevergetve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ne forraljuk!
- Forrón töltsük sterilizált üvegekbe és zárjuk le.
Tálalási tipp:
A bodzaszörp szódavízzel, jéggel és citromkarikával isteni. Remek alapja lehet házi limonádénak vagy gyerekeknek szánt nyári italnak is.
Hűvös helyen tárolandó, és 6 hónapon belül fogyasszuk el. Felbontás után hűtőben tárolandó.